FAQ

 

 

FAQ/Vanliga frågor

 

De anor som leder tillbaka över medeltiden – hur sanna är de?

 

Några anor söker sig längre bak än 1600-talet och är ej framforskade av mig personligen utan av andra avlägsna släktingar.På den tiden kan man tänka sig att det gick att ”köpa sig” goda anor för att öka anseendet så en del uppgifter får tas med en nypa salt. Men visst är det kul att säga att man är ättling till Karl den store och Birger Jarl (vilket du nog också är som läser detta). Medeltidsforskningen bygger i mångt och mycket på europeisk forskning. Ingen existerande släktforskning sträcker sig egentligen längre tillbaka än till Karl den Stores anfader Pippin den gamle på 600-talet. (som återfinns bland mina anor).

 

Alla uppgifter om de ca 1500 nu levande personerna som är ättlingar till personerna på fotona

på startsidan. Varifrån kommer de uppgifterna?

 

1. Intervju med släktingar

2. Beställningar av bouppteckningar mellan ungefär 1920 och 1/7 1991 (endast dödsbodelägare) från landsarkiven vilket är både offentligt och kostnadsfritt.

3. Men allra mest genom många samtal till skatteverkets offentliga folkbokföring. Alla personer som är/var i livet efter 1 juli 1991 finns med där medbarn, partner, föräldrar och adress.

 

Vad kostar det att släktforska?

Tid! Under året jag höll på som intensivast (2005) lade jag ner ca 4000-5000 kr på olika saker som t ex CD-utgåvor, databasförfrågningar hos PLF, tvåmånaders abonnemang på Genline, dataprogramlicens, webbhotell, böcker, porto m.m Det behöver inte kosta mer än så.