Källor

 

 

För släktforskaren och den nyfikne

 

Den tid det skulle tagit att skriva in alla exakta källor som finns till alla uppgifter här på hemsidan har jag istället ägnat åt annat. Vill du veta vilken källa jag har till en specifik uppgift så kan du maila mig.

För den oinvigde i släktforskningens underbara värld kan jag berätta lite om de källor och arbetssätt jag använt mig av. Det har blivit åtskilliga kontakter med släktingar som redan släktforskat. Uppskattningsvis hälften av alla led bakåt har andra forskat i. Hjulet är redan uppfunnet.

 

Du behöver ett bra dataprogram till att föra in alla uppgifter, dokument och foton i. Det gör också släktforskningen roligare. Jag har använt mig av MinSläkt från Dannbergs data. Gratis att ladda ned och 350 kr för en evighetslicens för att kunna nyttja alla funktioner.

Den lokala släktforskningsföreningen kan hjälpa dig. I mitt fall finns PLF i Oskarshamn som bl a har gjort ett gediget arbete med en databas där du kan söka uppgifter.

 

Det har blivit åtskilliga nätter med att söka i kyrkböcker. Sveriges husförhörslängder från sent 1600-tal är unika i världen. När jag gick i gymnasiet beställde jag hem microfilm från landsarkivet. Nu finns de flesta kyrkböcker inscannade och du kan t.ex genom ett abonnemang hos Genline sitta och söka via dator. Kicken du får när du hittar rätt är oslagbar.

 

En del utgåvor på CD är nyttiga. Dessa finns också som olika abonnemang. Sveriges dödbok 1947-2003, Sveriges folkräkning från 1890.

 

Många mejl har skickats till landarkivet i Vadstena för efterfrågningar på bouppteckningar.

 

Skatteverket har uppgifter på folkbokföring efter 1/7 1991.

 

På nätet finns likasinnade. På Sveriges släktforskarförbunds sida Rötter finns mycket matnyttigt.