Maria Carlsdotter

 

 

Maria Carlsdotter – ett kvinnoöde någonstans i Småland på 1700-talet

 

När jag för en tid sedan matchade min svärfars släktträd med mitt eget hittade jag olika kopplingar. Min fru är uppväxt i en annan del av Sverige men hennes farföräldrar kommer från mina förfäders trakter så det var väntat att våra släktträd skulle gå samman längre bak i tiden, närmare bestämt 7 generationer sedan. Min farfars mormors mormors mor hette Maria Carlsdotter och är samma kvinna som min frus farmors farmors farfars mor.

 

Måndagen den 13 januari 1754 ser hon dagens ljus i byn Bråhult i Kristdala socken i Småland. Hennes mor heter Brita Larsdotter och hennes far rusthållare Carl Månsson av släkten Sabelsköld. Hon får efternamnet Carlsdotter efter fader Carl som brukligt är fram till sekelskiftet 1900 ungefär. Böndernas årscirkel har rubbats året före, 1753, då Sverige beslutar att gå över från den julianska kalendern till den gregorianska kalendern genom att ta bort alla dagar mellan 17 mars och 1 februari.

 

Hon är fjärde barnet i en syskonskara som kommer att bli 8 barn. Att vara flicka i en bondfamilj på 1700-talet innebar att tidigt hjälpa till med arbete på gården. När Maria är 9 år drabbas familjen av en tung vinter. I december dör lillebror Nils strax före sin ettårs-dag och några månader senare dör lillasyster Märta några dagar före sin 4-årsdag. Samma år, 1764, uppfinns Spinning Jenny som är början på industriella revolutionen. Tillvaron kommer att förändras men det är inget som Maria kommer att märka av nämnvärt. Ett drygt år senare föds Marias yngsta syskon, en ny Märta.

 

Maria träffar så småningom sin blivande man Peter Nilsson och de gifter sig vid midsommar 1774, exakt 200 år innan jag dyker upp. Maria tar namnet Nilsson. Inte mycket att välja på nu när hon övergår från sin fars ägo till sin mans. Det kommer dröja exakt 100 år innan kvinnan i Sverige blir myndigförklarad. Detta system med namnbyte från faderns till mannens fortgår än idag med stor utsträckning. De bosätter sig i Höckhult en bit från Bråhult. Mellan 1776 och 1791 får de fem barn som når vuxen ålder. Maria, Stina (min anmoder), Nils, Carl och Sven (min frus anfader).

 

Vid denna tid sker stora förändringar i Frankrike. Händelser som senare kommer att betecknas som franska revolutionen kommer att förändra tillvaron för mänskligheten markant, i alla fall i de länder som dras med i ropen på frihet från envälde. 1793 dör båda Marias föräldrar. Carl dör två dagar före att kung Louis XVI halshuggs i Paris och Brita dör senare på hösten.

 

I april 1795 dör Maria endast 41 år gammal och hon begravs i Kristdala söndagen den 26 april.